TIBI KRYSTALY

Zdravím příznivce TIBI krystalů. Vyrobí vám živou vodu.

Co jsou tibetské krystaly a jak blahodárně působí – najdete níže v odkazech.

Jak já se starám o krystaly a moje zkušenosti (časem si najdete svůj způsob):

Když jsou krystaly na cestě k vám, dejte si zatím odstát litr vody (kdo má nechlorovanou vodu nemusí řešit) nebo vodu převařte a připravte si dvě nádoby. Jednu, kde budou krystalky a druhou na slitý nálev. Nádoba by měla být větší, uzavíratelná a se širokým hrdlem (např. okurková 5 litrová lahev, skleněné nádoby s víkem z Ikei https://favi.cz/produkty/p/ikea-vardagen-doza-s-vikem atd.). Druhá nádoba na slitý nálev by měla mít tak široké hrdlo, aby se do něho vešel větší plastový cedník, přes který budeme cedit nálev z první macerace (což je voda s krystaly). A také proto, že do ní budeme dávat různé bylinky, květy černého bezu, plátky bio citrónu apod. Dále je potřeba lahev (později víc lahví), ze které budeme nápoj podávat nebo pít, s dobře těsnícím uzávěrem (mně se osvědčila opět Ikea (http://www.ikea.com/cz/cs/search/?query=+L%C3%A1hev+s+uz%C3%A1v%C4%9Brem).

Když krystaly přijdou, rozpusťte ve vodě 50 g cukru (já už teď dávám tak jen jednu polévkovou lžíci na litr, prostě jen trochu posypu), stačí bílý cukr, protože ho stejně krystalky zbaští a navíc v něm lépe rostou než ve třtinovém. Méně vhodný je i med, obsahuje látky, které by bránily růstu krystalů. Kdo chce mít na konci procesu nápoj bez cukru, použije čistou glukózu (v běžné řeči označovaný jako hroznový cukr), kterou kvasinky komplet zbaští. Vsypte krystalky ze sáčku do sladkého nálevu, přidejte nesířené (bio) sušené ovoce, nejlepší jsou rozinky. Pokud máte jen sířené, propláchněte horkou vodou. Může to být např. fík, švestka, meruňka, upozorňuji, že zázvor opět brzdí růst. Pak také z vlastní zkušenosti nedoporučuji ovoce, které se rozpadne mezi krystaly, nejde pak jednoduše vyměnit (např. datle). Toto ovoce zůstane s krystaly týden, pak ho vyndáme a dáme nové – dělá krystalkům dobře. Voda je ideální tvrdá, protože obsahuje minerály, může být samozřejmě minerálka, ale obyčejná voda z kohoutku stačí. Můžete přidat pár krystalů růžové himalájské soli a dologranu (granulovaný přípravek, který obsahuje vápník a hořčík z přírodních zdrojů, koupíte v lékárně) pro zvýšení obsahu minerálů. Sůl přidávám každý den, dologran tak 1x týdně až 1x měsíčně. My máme v Pardubicích tvrdou vodu, takže krystaly jsou spokojené a krásně narůstají. Do vody se dá též přidat plátek bio citrónu. Tuto nádobu nechte stát v kuchyni na lince cca 24 hodin. Poté na druhou nádobu položíte hustý plastový cedník a přecedíte nálev. V sítku zbylé krystaly s ovocem vrátíte do původní nádoby (já nevyplachuji nádobu, ani neproplachuji krystaly, ale pokud by vám krystaly špatně rostly, může zkusit propláchnout, někdy se mohou hromadit acetobakterie a ty omezují růst dalšího kefíranu), dolijete odstátou vodu od včerejška a přidáte cukr, já dávám mnohem méně než 50 g. Ve fázi krystalů v cedníku možno odebrat 50 g nebo víc pro dalšího zájemce – stačí čistý zipový sáček.

Slitý (tzv. druhý) nálev nyní můžete libovolně ochutit. Moje nejoblíbenější kombinace je přilít čerstvě lisovaný jablečný mošt, začne krásně perlit velmi rychle. Od května jsou výborné květy bezu (pyl neoklepáváme, jen odstřihneme velké stopky) s plátky citronu nebo citronovou šťávou, různé ovoce, které právě máte nebo šťávu z něj, zázvor, bylinky ze zahrádky (máta, meduňka, tymián, levandule, měsíček…). Vymyslete si svoji vlastní kombinaci, která vám bude vyhovovat a chutnat, obměňujte podle sezóny. Nechte stát několik hodin nebo další jeden, dva dny opět na lince (další den možno přilít další nálev), kvašení pokračuje. Můžete průběžně ochutnávat a pokud se zdá kyselý, doplnit cukr, třeba formou sirupu nebo i marmelády. Poté večer doporučují slít do lahve s víčkem (Kdo nechce mít nápoj s bublinkami, lahev nezavře hermeticky.) a dát vychladit do lednice. Druhý den máte výborný šumivý nápoj, který je možné dále ochutit podle libosti nebo naopak naředit vodou, a který vám v lednici vydrží několik dní. Ideální na párty, do džbánu přidáme led zmrazený s květy bylin, další jedlé květy ze zahrady (měsíček, levandule, tymián, brutnák, růže, fialky) a snítky bylin. S radostí si užíváme zdravý nápoj plný mnoha kmenů laktobacilů, laktokoků a kvasinek, které nám udělají moc dobře v trávicím traktu a nemusíme je kupovat v lékárně. Musím tibíkový nápoj pochválit, pokud ho piji mezi denními intervaly braní antibiotik, po jejich dobrání nemám vybitou všechnu dobrou flóru!

Moje oblíbené kombinace (možno dosladit):

tibi nálev + čerstvě lisovaný jablečný mošt

tibi nálev + květy černého bezu + citrón

tibi nálev + dobře zralé plody ostružin

tibi nálev + multivitamínový 100 % džus – chutí připomíná Fantu

tibi nálev + meruňková marmeláda + citrón

tibi nálev + máta + limeta + pro dospěláky bílý rum a máme osvěžující mojito

V zimě ovoce můžeme nahradit sirupy, marmeládami, pečenými čaji.

Kontaktovat mne můžete zde https://www.facebook.com/JitkaTessi/

Krystaly v případě zájmu mohu zaslat. Zkuste je nejprve hledat podle svého bydliště na FB ve skupinách „Probiotické doupě“ a „Inzerce – tibetská houba, tibi, kombucha..“

ODKAZY:

pro mne nejlepší web o kvašení https://www.zkvaseno.cz/vodni-kefir

odpovědi na otázky https://www.facebook.com/groups/1450483261860703/

informace http://www.poustevnik.net/clanky/tibi_vodni-kefir.html

informace http://www.sluncevnas.cz/clanky/leceni/tibi-krystaly.html#block-comments

skupina https://m.facebook.com/notes/kombucha-tibi-a-gbp-krystaly/-tibi-krystaly-nej%C4%8Dast%C4%9Bj%C5%A1%C3%AD-ot%C3%A1zky-a-odpov%C4%9Bdi-/1580746215501073/

píše o nich i Apetit http://www.apetitonline.cz/recept/limonada-s-tibi-krystaly-z-esky

o kefíranech a kefíru http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kefir.html

základní info https://www.facebook.com/notes/209740806026764/TIBI%20%20KRYSTALY%20-%20VODNI%20KEFIR/436820066652169/

ebylinky http://www.ebylinky.cz/tibetska-houba

ODKAZY v angličtině

https://tibicos.wordpress.com/faq/kefir-health-benefits/

https://www.yemoos.com/pages/water-kefir-overview

4 názory na “TIBI KRYSTALY”

  1. Eva Kulková

    Múžou tiby vodní kefír děti od 2 let a kolik denně pří a po brani antibiotik. Děkuji za odpověď.

    1. administrator

      Dobrý den, pokud děti mohou laktobacily z lékárny, tak mohou i tyto přírodní, případně se zeptat pediatra. Více informací by snad mohlo být na zkvašeno.cz, vyhledejte vodní kefír. Při antibiotikách piji v polovině intervalu mezi léky skleničku tibi nálevu. Tak vypiji klidně i celou litrovou dávku každý den sama. Ještě nějakou dobu i poté, postupně snižuji dávku.

  2. Katerina Willigova

    Moc rada bych zkusila, ale nydlim na Melnicku a nedari se mi cristaly sehnat. Mohla byste mi poradit jak na to?dekuji Katerina WF

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.